null Magas szintű elismerésben részesült a magyar ombudsman az ukrajnai menekültekért végzett munkájáért

Valiant Richey, az EBESZ emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó különleges képviselője az európai uniós nagykövetek 2022. május 23-i egyeztetésén elismerését fejezte ki mindazon kiemelkedő munkáért, amelyet dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala határ menti jelenlétével az ukrajnai menekültek közvetlen segítése érdekében végez.

Az európai uniós nagykövetek 2022. május 23-án tartották soron következő megbeszélésüket, amelyen Valiant Richey, az EBESZ emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó különleges képviselője beszámolt irodájának az ukrán–orosz háború vonatkozásában folytatott tevékenységéről. Miként hangsúlyozta, hivatala a válság kitörésétől fogva, a menekültek számának növekedésével párhuzamosan kitüntetett figyelmet fordít az emberkereskedelem elleni intézkedések fontosságára. Ennek keretében Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Moldovában is látogatást tett az elmúlt hetekben.

Valiant Richey Magyarország tekintetében kiemelte az állami és civil segítségnyújtás kiemelkedő szintjét, irodája ajánlásainak magas szintű végrehajtását, valamint a munkahely-lehetőség felkínálását az ukrajnai menekültek számára.

A különleges képviselő egyúttal elismerését fejezte ki az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) határ menti jelenlétéért, mindazon munkáért és erőfeszítésért, amelyet dr. Kozma Ákos ombudsman és intézménye az ukrajnai menekültek közvetlen segítése érdekében tesz.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársai az immár tizenharmadik hete tartó ukrajnai háború kirobbanása óta folyamatosan a magyar–ukrán határszakaszon dolgoznak. Az AJBH kollégái az érintett helyszíneken, valamint a budapesti BOK Sportcsarnokban létesített ombudsmani információs pontokon személyesen segítik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban az Ukrajnából, a harcok elől hazánkba menekülő embereket, akik számára humanitárius támogatást is nyújtanak.