null A magyar–ukrán határszakaszhoz látogatott dr. Kozma Ákos kíséretében az IOI európai regionális elnöke és a szlovén ombudsman

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kíséretében a magyar–ukrán határszakaszhoz látogatott Andreasz Pottakisz görög ombudsman, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet – International Ombudsman Institute, IOI – európai regionális elnöke, valamint Peter Svetina szlovén ombudsman és helyettese, hogy az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek ügyében személyesen tájékozódjanak az aktuális helyzetről, fogadásuk körülményeiről és a segítésük érdekében tett intézkedésekről. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye egyúttal a mai naptól Beregsurányban, a gyűjtőponton működő információs pontján is közvetlen támogatást nyújt a menekültek számára.

Andreasz Pottakisz, Peter Svetina és dr. Kozma Ákos látogatást tettek az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) záhonyi vasútállomáson létesített ideiglenes területi irodájában, a Záhony és Čop közötti határátkelőhelyen, továbbá a beregsurányi gyűjtőponton, ahol a magyar ombudsman egyúttal megnyitotta az AJBH újabb ideiglenes területi irodáját.

Dr. Kozma Ákos tájékoztatást adott az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra érkező menekültek segítése érdekében tett intézkedésekről, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala záhonyi ideiglenes területi irodájának működéséről és eddigi tapasztalatairól. Kiemelte: „Kollégáink a válság kirobbanása óta folyamatosan a helyszínen dolgoznak, segítik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban a Záhonyon keresztül hazánkba menekülőket. Panasszal eddig nem fordultak Hivatalunkhoz, de számos menekült kért segítséget úti okmányokkal, továbbá magyarországi munkavállalással kapcsolatos kérdésekben.

Többen kérnek nem jogi jellegű segítséget is. Munkatársaink segítettek önkénteseknek budapesti szállítás szervezésében, valamint menekülteknek szálláshely megtalálásában is. Az ukrajnai háború kezdete óta eddig több mint 438 ezer menekült érkezett hazánkba. Azért, hogy minél több embernek nyújthassunk közvetlen támogatást, a mai napon Beregsurányban is ideiglenes területi irodát nyitunk.”

„Mindig nagyon megrendítő és nehéz olyan helyszínre látogatni, ahol humanitárius válsággal szembesülünk, ahol számos, háború elől menekülő emberrel találkozunk. Elismerésemet fejeztem ki dr. Kozma Ákos ombudsman úrnak mindazon erőfeszítésért és munkáért, amelyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az Ukrajnából Magyarországra érkező menekültek közvetlen segítése érdekében tesz. Az IOI további támogatásáról biztosítottam az alapvető jogok biztosát, Görögország ombudsmanjaként pedig szeretnék minden lehetséges jogi, anyagi és humanitárius segítséget megadni a magyar ombudsmani intézmény számára” – hangsúlyozta Andreasz Pottakisz, aki a dr. Kozma Ákos által számára az elmúlt hetekben megküldött információk alapján folyamatosan tájékoztatja a Nemzetközi Ombudsmani Intézet tagszervezeteit az ukrajnai háború elől hazánkba menekülőket érintő kérdésekről.

Az 1978-ban megalakult IOI az egyetlen globális szervezet, amely világszerte több mint 100 ország csaknem 200 független ombudsmani intézményének együttműködésére szolgál.