返回

A CPT delegációja az ombudsmannál

Title
A CPT delegációja az ombudsmannál
Details

A CPT delegációja az ombudsmannál

2017 évi októberi magyarországi látogatása során az alapvető jogok biztosával is találkozott az Európa Tanács kínzás és embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmód megelőzésének európai bizottsága (CPT) küldöttsége.

A delegáció a legutóbbi 2015-ös látogatása óta az idegenrendészeti eljárásban, a menekültügyi őrizetben lévők, valamint a büntetőeljárás keretében fogva tartott külföldiekre vonatkozó jogszabályi, illetve gyakorlati változásokat igyekezett felmérni.

Székely László ombudsman és munkatársai vázolták azokat a különleges kihívásokat, amelyekkel a magyar hatóságoknak a külföldi állampolgárok tömeges beáramlása miatt kellett szembenézniük, ismertették a jelenlegi helyzetet, a  jogszabályi környezet főbb változásait, valamint a tranzitzónában tett látogatások tapasztalatait. A tájékozódó megbeszélésen a küldöttség tagjai egyebek között a kísérő nélküli kiskorúak helyzetéről, valamint a kínzás elleni ENSZ egyezmény fakultatív jegyzőkönyve (OPCAT) értelmében létrehozott nemzeti megelőző mechanizmus vizsgálati tapasztalatairól érdeklődtek.

A biztos ismertette azokat a lehetőségeket, amelyekkel  a bevándorlási és menekültügyi őrizet során külföldi állampolgárok számára  nyújtott tájékoztatás és jogi segítségnyújtás, valamint a számunkra  biztosított egészségügyi ellátás javítása, valamint a jogszabályi környezet jobbítása érdekében tehet.

A CPT delegációjának magyarországi látogatásáról az angol nyelvű összefoglaló itt olvasható.

 

Begin date
17-10-20 上午10:30
End date
17-10-20 下午12:00
Type
esemény 2017