ESEMÉNYEK

A lenti események közül a 'Típus' mezőben "jnbh" címkével ellátott események relevánsak.

Vissza

Az ukrán gyermekjogi ombudsman látogatása az ombudsman hivatalában

Kezdete:
2019.09.06. 11:00
Végződik:
2019.09.06. 13:00

Az ukrán gyermekjogi ombudsman látogatása az ombudsman hivatalában

Szakértő munkatársai, valamint ukrán civil szervezetekben dolgozó szociális szakemberek delegációjával 2019. szeptember 6-án ellátogatott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába Nikolai Kuleba, az ukrán gyermekjogi ombudsman, a gyermeki jogok védelmének elnöki megbízottja.

A delegáció magyarországi látogatásának célja, hogy megismerkedjen, közvetlen gyakorlati tapasztalatokat szerezzen a magyar Biztos Kezdet, valamint a Tanoda programokról, a felnőtté váló, fogyatékkal élő fiatalok önálló és támogatott életkezdési lehetőségeiről, illetve összegyűjtse mindazon jó gyakorlatokat, amelyeket sikeresen alkalmazhatna Ukrajnában. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában e tárgykörben tartott szakmai konzultáción dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes társaságában a Hivatal Esélyegyenlőségi és Gyermekjogi Főosztályának szakértő munkatársai vettek részt.

A megbeszélés során az ukrán ombudsman ismertette az ukrán gyermekvédelem és szociális szféra főbb problémáit és eredményeit. A többi között bemutatta a fiatalok – valamint gyermekotthonban felnőtt fiatalok – közreműködésével létrehozott Nemzeti Ifjúsági Tanács intézményének működését, ami fontos szerepet játszik az ukrán ifjúságpolitika fejlesztésében. Nikolai Kuleba elmondta, hogy jelenleg Ukrajnában 71 ezer gyermek él szülői gondoskodástól megfosztva. Többségük rokonaik gondnoksága alatt áll, mások családi típusú, illetve bentlakásos gyermekotthonban nevelkednek.

Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet biztoshelyettes kifejtette, hogy nagy figyelemmel foglalkozik a nemzetiségi közösségekhez tartozó fiatalok problémáival. Az Esélyegyenlőségi és Gyermekjogi Főosztály szakértőivel szoros együttműködésben számos jelentést készítettek a roma közösséghez tartozó gyermekek és fiatalok helyzetéről. Dr. Borza Beáta főosztályvezető ismertette az intézményi férőhely-kiváltás (kitagolás) állását, illetve a fogyatékossággal élő gyermekek inkluzív – vagyis a tanulásban valamilyen okból akadályozott és az ilyen problémákkal nem küzdő fiatalok együttes – oktatásának helyzetét, problémáit, a gyermekvédelmi, szociális és pedagógus szakmákat érintő, szakemberhiányból adódó nehézségeket. Dr. Lápossy Attila, a Gyermekvédelmi Osztályt vezető főosztályvezető-helyettes bemutatta a biztos gyermekjogi stratégiájának irányait, a vizsgálatok módszereit és eredményeit, ismertette az ombudsmanhoz érkező, a gyermekjogi szakterületet érintő főbb panasztípusokat (pl. oktatási ügyek, gyámhatósági eljárással kapcsolatos panaszok).

A megbeszélés magyar és ukrán résztvevői egyetértettek abban, hogy a konzultáción ismertetett problémák megoldásában kizárólag a szakma, a tudomány, a jog és a politika szoros, hosszú távú együttműködésével várható jelentős előrelépés. Ennek megvalósulását az ombudsmanok az alapjogi, gyermekjogi szempont tematizálásával, aktív közvetítésével egyfajta katalizátorként segíthetik elő. Kulcskérdés a gyermekek részvételének biztosítása, a bekapcsolásuk a róluk való gondolkodásba.

 

Típus:
esemény 2019
Dr. Bándi Gyula

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ÉRDEKEINEK
VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES
Responsive Image