ESEMÉNYEK

A lenti események közül a 'Típus' mezőben "jnbh" címkével ellátott események relevánsak.

Vissza

Sajtótájékoztató a nemzeti megelőző mechanizmus indulásáról

Kezdete:
2014.12.17. 11:00
Végződik:
2014.12.17. 12:00

 

Az ombudsman sajtótájékoztatója a nemzeti megelőző mechanizmus indulásáról

Magyarországon a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód elleni ENSZ-egyezmény fakultatív jegyzőkönyve (OPCAT) értelmében létrehozott nemzeti megelőző mechanizmus 2015. január 1-jén indul. Az ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatón az alapvető jogok biztosa, Dr. Székely László ismertette a hazai nemzeti megelőző mechanizmus működését és azt, hogy a Hivatalon belül külön főosztály jött létre a nemzeti megelőző mechanizmus munkájának elvégzésére. Felhívta a megjelentek figyelmét, hogy a Hivatal a nemzeti megelőző mechanizmus feladatairól egyeztetett a civil szervezetekkel és a fogvatartási helyeket üzemeltető intézményekkel. Elmondta, hogy a nemzeti megelőző mechanizmus munkája teljesen transzparens lesz, kivéve a látogatási tervet, amelyet biztonsági okból egyetlen pendrive tartalmaz.

Dr. Fliegauf Gergely a 2015. január 1-jétől működésbe lépő OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus Főosztály vezetője bemutatta a mechanizmus működtetésének módszertanát, illetve azt, milyen elvek alapján készült el a látogatási terv. Kiemelte, hogy a munka során a Hivatal a partnerségre fog törekedni mind a fogvatartási helyet üzemeltetőkkel, mind a hasonló monitoring tevékenységet folytató civil szervezetekkel.

Dr. Haraszti Katalin főosztályvezető helyettes részletezte a nemzeti megelőző mechanizmus hazai és nemzetközi jogi hátterét. Újdonság, hogy a nemzeti megelőző mechanizmus nem csak állami, vagy önkormányzati fenntartású, hanem egyházak, civil szervezetek valamint a magán fenntartású intézményeket is látogathat. Kitért arra is, hogy a munka multidiszciplináris lesz, azaz a látogatások során nagy szükség lesz a társadalomtudományi szakértelemmel rendelkező munkatársakra is.

Egy újságírói kérdésre válaszul elhangzott, hogy a nemzeti megelőző mechanizmus 2015 során 22 fogvatartási hely meglátogatatást tervezi, de ez a szám a beérkező információk alapján emelkedhet és a vizsgálódások célpontjai lefedik a fogvatartási helyek típusait. 

 

 

Típus:
esemény 2014
Dr. Bándi Gyula

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ÉRDEKEINEK
VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES
Responsive Image