Vissza

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei munkalátogatása Heves megyében

Cím
Az alapvető jogok biztosa és helyettesei munkalátogatása Heves megyében
Részletek

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei munkalátogatása Heves megyében

Az ombudsmanok munkamódszerei között hagyományos megyelátogatások sorozata 2016 november 30-án és december 1-jén Heves megyében folytatódott. Székely László alapjogi biztos és Szalayné Sándor Erzsébet, az ombudsman nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese , valamint Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes  a megyei települések jegyzőinek értekezletén előadásban mutatta be az ombudsmani jogvédelem eszköztárát, példákkal is illusztrálva a törvényben előirt feladatok teljesítésének mindennapjait. (Szabó Marcelnek ez volt az utolsó ombudsmanhelyettesi szereplése – december 1-jétől alkotmánybíróként folytatja pályafutását. Előadásában kitért utolsó „zöld” állásfoglalásaira, amelyek talaj védelmének fontosságára, a légszennyezettség riasztó mértékére hívták fel a figyelmet és a Fatestvér program, a minden egyes gyermek születéséről megemlékező faültetés remélt jövőjéről is beszélt.)

Székely László és Szalayné Sándor Erzsébet a másnapi sajtótájékoztatón számolt be részben általános jelleggel a tevékenységéről, részben a hevesi látogatás tapasztalatairól. Az alapvető jogok biztosa például pozitív fejleményként kommentálta, hogy a panasznappal egybekötött vizit októberi  bejelentését követően nem a járási hivatalokban kihelyezett panaszgyűjtő ládákban, hanem az ombudsmani hivatalnak címezve közvetlenül juttatták el  a megyei lakosok a hatóságok tevékenységével kapcsolatos kifogásaikat. Ez annak a jele, hogy az alapvető jogok biztosának hivatala egyre könnyebben, egyszerűbben érhető el.

Heves nem tartozik a leginkább panaszkodó megyék közé, sőt, miközben az ombudsmannak küldött panaszok száma országosan 8240-re emelkedett, a megyéből érkezett beadványok mennyisége négy év alatt megfeleződött és az idén novemberre – a látogatás hírétől ösztönözve sem érte még el a 2015-ös 109-et..

Székely László a sajtótájékoztatón külön kiemelte, milyen jó gyakorlatot folytatnak a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási  Intézetben annak érdekében, hogy az elítéltek a büntetésük letöltése alatt is megtarthassák kapcsolatukat a családjukkal és a szabadulásuk után könnyebben illeszkedjenek vissza a családi környezetükbe. Ezt szolgálja az a meseterápiás módszer, amely a fogvatartottak társadalmi reintegrációját a gyerekeikkel való kapcsolattartás révén segíti. A módszert érdemes lenne bevezetni más hasonló intézetben is – mondta.  

Szalayné Sándor Erzsébetet, a Magyarországon élő nemzetiségiek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettest Tarnabodon és Gyöngyös Duránda nevű városrészében Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és a Szeretetszolgálat munkatársai tájékoztatták a településeken folyó Jelenlét program tapasztalatairól. A program alapja a városi nyomortelepeken, elszegényedett kistelepüléseken végzett, személyes jelenléten alapuló állandó és intenzív szociális munka. A helyi fejlesztések ebből kiindulva, lépésről-lépésre egyre több szolgáltatást kapcsolnak be a telep vérkeringésébe és egyre szélesebb körben vonják be a telep környezetében lévő intézményeket, valamint a többségi társadalmat.

A biztoshelyettes a tarnabodi Máltai Óvoda és Általános Iskolában az intézménybe járó gyerekekkel és szüleikkel is találkozott. Tarnabodon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyarországon egyedülálló elektronikai bontóüzemének munkájába is betekintést nyerhetett, valamint ellátogatott a helyi Biztos Kezdet Gyermekházba.

A biztoshelyettes hivatalában kereste fel  Hiesz Györgyöt, Gyöngyös polgármesterét, akivel a városban élő roma közösség helyzetéről, valamint a lakhatási, foglalkoztatási és egészségügyi helyzet javításának lehetőségeiről tárgyalt.

Szalayné Sándor Erzsébet Egerben szakmai fórumot tartott a településen működő nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel a görög, lengyel, német és ruszin közösségek helyzetéről, az elmúlt években elért eredményekről és a problémákról. Ezekről és megoldások lehetőségeiről a város alpolgármesterével, Martonné Adler Ildikóval külön egyeztetést is folytatott.

Az eseményen készült fotók itt megtekinthetők.

 

Kezdő dátum
2016.11.30. 7:30
Vég dátum
2016.11.30. 17:30