null Büszkék vagyunk nemzetiségi származású magyar olimpikonjainkra! A nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok kapcsán

Magyarország igazi sportnemzet, amely az elsők között csatlakozott az olimpiai mozgalomhoz, és az elmúlt 120 évben a játékok egyik legsikeresebb résztvevőjévé vált. A Riói Olimpia kapcsán néhány olyan magyar olimpikont mutatok be, akik nemzetiségi származásúként versenyeztek közös hazánk dicsőségéért.

2016. augusztus 5-én veszi kezdetét a XXXI. nyári olimpiai játékok Rio de Janeiróban, amelyen 17 nap alatt 206 ország 10.500 sportolója mérheti össze erejét, ügyességét és kitartását. A világ legnagyobb sportrendezvényén Magyarországot 159 honfitársunk képviseli majd.

Hazánk számára ez az olimpia is igazi ünnep. Az elmúlt 120 évben Magyarország sportolói 486 olimpiai érmes helyezést értek el, ebből 168 arany, 148 ezüst és 170 bronzérem. Ezzel hazánk a legnagyobb sportnemzetek között szerepel, és a legeredményesebb olyan ország, amely még nem rendezett olimpiát. Ahogyan azt Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke kifejtette: „Magyarország az olimpiai mozgalom egyik legbiztosabb bástyája. Ebben a sportszerető kis országban sokat tettek az olimpiai eszme terjesztéséért és népszerűsítéséért. A magyar sport nemzetközi hírneve, kiváló versenyzőik sikereinek köszönhetően fokozatosan emelkedett."

            A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettesként az egyik kiemelt feladatom annak bemutatása, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők. Közös eredményeink és örömeink mindennél többet mondó bizonyítékai több évszázados Kárpát-medencei együttélésünk sikerének.

A Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok kezdete alkalmából egy különleges arcképcsarnokkal szeretnék kedveskedni a magyar csapatnak és az ünneplő hazai közösségnek. Az összeállításban az 1896-os athéni olimpián három számban is induló – és végül teniszben diadalt arató – Tapavicza Momcsillótól a londoni olimpia kétszeres aranyérmes kajakozójáig, Kozák Danutáig tizenkét nemzetiségi származású olimpikont és paralimpikont mutatok be. A lista közel sem teljes, célja pusztán annyi, hogy felhívja mindannyiunk figyelmét: származástól, örökölt vagy választott identitástól, illetve más adottságoktól függetlenül – vagy éppen ezekkel együtt – tudunk egymásért sikeresen és örömmel létezni és dolgozni.

Szeretném, ha hazánkban minél többen éreznénk: büszkék vagyunk nemzetiségi származású magyar olimpikonjainkra.

Az olimpiai és paralimpiai játékokon részt vevő magyar csapat valamennyi tagjának békés és jó hangulatú versenyt, valamint sok sikert kívánok!

                                                                      Szalayné Sándor Erzsébet

A képcsarnok megnyitható itt