null A koronavírus-világjárvány megelőzése érdekében tett intézkedésekkel összefüggésben foglalt állást az ombudsman

Nem állapított meg a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő alapvető jogával összefüggő visszásságot a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben az alapvető jogok biztosa a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt intézkedésekkel összefüggésben. Dr. Kozma Ákos jelentésében kifejtette, hogy a fogvatartottak a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozásokat elfogadták, éltek a látogatási tilalom kompenzálására szolgáló, meghosszabbított időtartamú telefonálási lehetőséggel és többnyire az internetes kommunikációs csatornát is használták.

A Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatkörében eljáró alapvető jogok biztosa és két munkatársa 2020. április 15-én megfelelő védőfelszerelésben a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe látogattak. Ellenőrizték a COVID–19-járvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében tett intézkedéseket, valamint megvizsgálták, hogyan érintették a fogvatartottak mindennapi életét a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozások.

Dr. Kozma Ákos az AJB-2419/2020. számú ügyben készült jelentésében feltárta, hogy az újonnan érkező fogvatartotton koronavírustesztet nem végeztek, azonban a testhőmérsékletét megmérték, kikérdezték arról, hogy járt-e külföldön, van-e koronavírus-fertőzéssel érintett rokona, észlelt-e bármilyen tünetet. Az előzetes vizsgálat után történt az orvosi vizsgálat. A fogvatartotti befogadási eljárásban részt vevő személyzet számára a szájmaszk és a gumikesztyű viselése kötelező volt. A zárkakörletre történő belépéskor a személyi állomány tagjai maszkot viseltek és kézfertőtlenítőt használtak. A fogvatartottak a körletre visszaérkezéskor fertőtlenítőszeres vízbe áztatták a kezüket. A munkát végző fogvatartottak naponta, akik nem dolgoznak, hetente négy alkalommal fürödtek. A körletek padlózatának fertőtlenítő tisztítószerrel történő felmosására naponta háromszor – 8, 12 és 15 órakor került sor. A fogvatartottak a zárkáik tisztítására súrolószert és mosogatószert kaptak.

Az NMM javaslatot tett, hogy a higiénia érdekében az Intézetbe belépő fogvatartottak által használt fertőtlenítőszeres víz helyett célszerűbb lenne egyszer használatos kézfertőtlenítő szert alkalmazni, illetve ennek beszerzéséig a fertőtlenítőszeres vizet naponta legalább háromszor cserélni. Az NMM javasolta továbbá, hogy a fogvatartottak fertőtlenítő hatású felmosó szert is kapjanak a zárkájuk tisztításához. A személyes higiénia érdekében valamennyi fogvatartott számára indokolt lenne a napi zuhanyozást biztosítani.

A 425 fogvatartott közül 295-en az Intézetben gyártott védőruházatok és -maszkok előállításában vettek részt, azonban az Intézeten kívüli munkavégzés átmenetileg szünetelt. A folyamatban lévő oktatásokat, képzéseket az Intézet távoktatás formájában biztosította.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy a látogatási tilalom korlátozta a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő jogának gyakorlását, amit az Intézet a telefonálás időtartamának meghosszabbítása és az internetes kommunikációs csatornák útján ellensúlyozott. A vizsgálat a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő alapvető jogával összefüggő visszásságot nem állapított meg.

A következő linkre kattintva elérhető a vonatkozó jelentésAJB-2419/2020