null Az alapvető jogok biztosa közreműködésével két gyermekotthon felújításában is szerepet vállal a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

2021. 11. 12. A Vas megyei Rumi Különleges Gyermekotthon és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által fenntartott bajai speciális lakásotthon felújításában is szerepet vállal a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága – dr. Tóth Tamás bv. altábornagy, bv. főtanácsos, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka és dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa egyeztetésének köszönhetően.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai 2021. június 16-án előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot folytattak a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Rumi Különleges Gyermekotthonában. Az AJB-125/2021. számú ombudsmani jelentés feltárta, hogy az intézmény egyes helyiségei felújításra szorulnak, továbbá a Gyermekotthon udvara nincs körbekerítve. 

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bajai speciális lakásotthonában korábban nem folyt ombudsmani vizsgálat, a fenntartó álláspontja szerint azonban a tárgyi feltételek javítása jelentősen hozzájárulna a gondozott fiatalok életkörülményeinek jobbátételéhez. 

Ezért az alapvető jogok biztosának felkérésére, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) felajánlotta, hogy a következő hónapokban részt vesz az érintett gyermekvédelmi intézmények renoválásában.

A jótékonysági tevékenység keretében a BVOP a Rumi Gyermekotthonban többek között felújít egy terápiás célú foglalkozásokhoz alkalmas csoportszobát, elvégzi az udvar körbekerítését, valamint sportolásra és látogatók fogadására alkalmas helyiségeket alakít ki. Ezzel párhuzamosan a bajai speciális lakásotthonban a belső terek kifestését és a bútorzat felújítását végzi el.

Az ombudsman üdvözli a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága intézkedését. Dr. Kozma Ákos álláspontja szerint mindez egyértelmű kifejezése annak, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet, illetve annak vezetése lehetőségeihez mérten kiemelt figyelmet fordít a sérülékeny társadalmi csoportba tartozók, köztük a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő, illetve fogyatékossággal élő gyermekek támogatására, és nyitott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala részéről megfogalmazott javaslatok érdemi megfontolására.