Vissza

"Ombudsmani Esték" harmadik rendezvénye

Kezdete:
2014.05.08. 17:00
Végződik:
2014.05.08. 20:00

 

Tisztelt Érdeklődők!

 

Szeretnénk meghívni Önöket 2014. május 8-án 17.00 órára az Ombudsmani Esték előadássorozat harmadik rendezvényére, amelyen munkatársunk dr. Hajas Barnabás főosztályvezető, a PPKE ÁJK adjunktusa tart előadást „Tüntetni jó!” címmel.

"A tüntetés olyan, mint a foci, mindenki beszél róla, mindenki ért hozzá, sőt a legtöbben mindenkinél jobban értenek hozzá, pedig önmagában egy demonstráció felismerése is komoly kihívás elé állíthat minket. Gyakran halljuk, hogy a gyülekezési jogra vonatkozó magyar szabályozás elavult, amelyen csak egy új gyülekezési törvény segíthet. Valóban így van, vagy ez is egy, a gyülekezésekre vonatkozó szabályozást és joggyakorlatot övező városi legendák közül.

Mitől lesz egy rendezvény tüntetés? Mi a szerevező és a rendezők dolga egy „demón”? Honnan tudhatjuk, hogy ki a rendezvény szervezője? Ki, mit, hol, mikor tehet, vagy nem tehet? A választási gyűlésre miért vonatkoznak más szabályok? Mi a rendőrség feladata a gyülekezési szabadság biztosítása során? Kell-e engedély a tüntetések megtartására? A tüntetések megfelelő biztosításához tényleg páncélos-, kutyás- és lovas rohamrendőrökre, könnygázra és vízágyúra van szükség?"

 

Hajas Barnabás az ombudsmani hivatalban hat évvel ezelőtt kezdett a tömegrendezvényekkel, az ahhoz kapcsolódó alapjogi és rendészeti kérdésekkel foglalkozni. Munkája során a több száz hazai és külföldi tüntetésen szerzett gyakorlati tapasztalatait tudományos munkája során is feldolgozta.

Részvételi szándéka esetén szíves visszajelzését kérjük az ombudsmaniestek@ajbh.hu e-mail címen.

Budapest, 2014. április 25.

 

 

Típus:
esemény 2014