Back

Online ülésezett az OPCAT NMM mellett működő Civil Konzultációs Testület

Starts:
Dec 10, 2020
Ends:
Dec 11, 2020

ONLINE ÜLÉSEZETT AZ OPCAT NEMZETI MEGELŐZŐ MECHANIZMUS MELLETT MŰKÖDŐ CIVIL KONZULTÁCIÓS TESTÜLET

 

Dr. Kozma Ákos ombudsman a koronavírus-világjárványra való tekintettel online hívta össze az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatainak ellátását segítő Civil Konzultációs Testületet (CKT), amely 2020. december 10-én és 11-én ülésezett.

Nyitóbeszédében dr. Kozma Ákos kiemelte, hogy bár az idei év a pandémia, illetve annak hatásai miatt mind az országot, mind az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát eddig nem ismert kihívások elé állította, mégis sikerült megvalósítani azt a 2019-es célkitűzést, hogy az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus minél több fogvatartási helyet látogasson meg évente, és hogy a jelentések elkészítése is felgyorsuljon. 2020 folyamán a Hivatal speciális – rövidebb időtartamú, Covid-specifikus – OPCAT-látogatásokat tett, amelyek során az ombudsman 26 helyszínt keresett fel. A látogatócsoport tagjai valamennyi alkalommal megtartották a szigorú járványügyi előírásokat és a megfelelő védőfelszereléseket viselték.
Az ombudsmani beszámolót követően az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársai beszámoltak az OPCAT NMM elmúlt évi tevékenységéről. A konstruktív megbeszélés során a Civil Konzultációs Testület tagjai javaslatokat tettek további fogvatartási helyek meglátogatására, valamint az NMM által vizsgálandó témákra. 
A CKT üléséről emlékeztető készül, amelyet az alapvető jogok biztosa közzétesz a Hivatal honlapján.

 

Type:
esemény opcat 2020