null Magyar-cseh-szlovák projekt az ombudsmani hivatalok hatékonyságának továbbfejlesztésére

2014. február 4-én a magyar és a cseh ombudsmani hivatal munkatársai az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában találkoztak az „Együtt a Jó Kormányzás Irányába" elnevezésű közös magyar-cseh-szlovák projekt első munkacsoport-megbeszélésén. A projektet az Európai Szociális Alap finanszírozza és  célja az ombudsmani hivatalok hatékonyságának fejlesztése nemzetközi együttműködésben, az ismeretek és tapasztalatok, a „legjobb gyakorlatok" megosztásával.

Az első találkozón a magyar-cseh munkacsoport összegezte a projekt céljait és az elvárt eredményeket. A megbeszélés témája volt:

-          a hatékony közigazgatás, a SMART közigazgatási módszerek összehasonlítása

-           a hatóságokkal történő hatékony és eredményes egyeztetés általános elvei, az együttműködési módok összehasonlítása és kiértékelése (az ombudsmani ajánlások elfogadtatása és annak kommunikációja)

-          az ombudsman szerepe a törvényhozás eljárásaiban

-          a panaszosok és a nyilvánosság tájékoztatásának elvei és módjai, az ombudsman tevékenységéről szóló tájékoztatás eszközei, tapasztalatai

-          korszerű módszerek a köztisztviselőkkel, magánszemélyekkel, nem-kormányzati szervezetekkel, fiatalokkal történő kommunikációban (közösségi média, stb.)

-          hozzájárulás a köztisztviselők, magánszemélyek, nem-kormányzati szervezetek és diákok jogismeretének fejlesztéséhez

-          az ombudsman hatáskörén kívül eső panaszok kezelése 

-          a „Hátrányos megkülönböztetés Csehországban" kutatás kapcsán a cseh és a magyar ombudsmani hivatal kutatási tevékenységének, módszertanának és nyilvánosságának összehasonlítása

-          az ombudsmani munkában hasznosítható „best practices", azaz a „legjobb gyakorlatok" tapasztalatainak cseréje

-           a magyar és a cseh ombudsmani hivatal együttműködése, a két hivatal belső folyamatainak hatékonyságát növelő módszerek alkalmazása.

A munkacsoport következő találkozóját a cseh ombudsmani hivatalban tartja.