null Lakásotthonok működésével kapcsolatban foglalt állást az alapvető jogok biztosa

A Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat két lakásotthonában, Zircen és Lókúton a járványveszély elhárítása érdekében az országos tiszti főorvos által előírt intézkedéseket, korlátozásokat életbe léptették, és olyan intézkedéseket hoztak, amelyek csökkentették a fertőzés lehetőségét. A gyermekek elhelyezésének tárgyi feltételei mindkét helyszínen megfelelőek voltak – állapította meg dr. Kozma Ákos ombudsman.

Az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) keretében az alapvető jogok biztosa és munkatársai a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat két lakásotthonában, Zircen és a Lókúton tettek látogatást, ahol a koronavírus-járvány megelőzése érdekében tett intézkedéseket ellenőrizték. Az ombudsman a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a látogatását előre bejelentette. A helyszíni vizsgálat alatt a látogatócsoport tagjai védőfelszerelésben tekintették meg a lakásotthonokat, interjúkat készítettek az ott tartózkodó gyermekekkel és a munkatársakkal.

Dr. Kozma Ákos az AJB-2518/2020. számú ügyben készült jelentésében feltárta, hogy a járványveszélyre reagálva a munkatársak növelték a mosás és takarítás gyakoriságát, és fertőzés gyanújának esetére az elkülönítés feltételeit is biztosították. 

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy a digitális oktatásban való részvétel feltételei mindkét lakásotthonban megfelelőek voltak. A nevelők a többi munkatárssal együtt segítséget nyújtottak a gyermekeknek a tananyag elsajátításához.

A következő linkre kattintva elérhető a vonatkozó jelentés: AJB-2518/2020.