null A Kiskunsági Nemzeti Parkba látogatott az Alapvető Jogok Biztosa és a jövő nemzedékek szószólója

Az őszi daruvonulás Magyarország egyik legszebb természeti eseménye, a darubehúzás látványa rendkívüli élmény. A déli telelőterületeik felé ezrével igyekvő szürke darvak szeptember végétől körülbelül november közepéig hazánkban a többi között a szegedi Fehér-tónál pihennek meg, hogy erőt gyűjtsenek útjuk folytatásához. 

Dr. Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa – aki kiemelt feladatának tekinti a jövő nemzedékek érdekei és a természet védelmét –, valamint a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, dr. Bándi Gyula éppen ezért látogatott 2019. október 31-én a Kiskunsági Nemzeti Parkba, a Fehér-tóhoz, ahol a Nemzeti Park vezetőivel – így Ugró Sándor igazgatóval – folytatott szakmai beszélgetést követően megtekintette az esti darubehúzást.

Az Alapvető Jogok Biztosa, valamint a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese a nemzet közös természeti örökségének megóvásában szakmai együttműködő partnerként számít a nemzeti parkok munkatársaira, hiszen a nem kellően átgondolt tájhasználat és vízgazdálkodási módszerek növekvő kockázatot jelentenek a vizes élőhelyek fennmaradása és jó állapota szempontjából, ezért ezek kezelése széles körű szakmai és társadalmi összefogást igényel.