null Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére újabb gyermekotthon felújítására kerül sor

Az alapvető jogok biztosa a 2021-ben indult gyermekotthon felújítási program újabb állomását jelentette be.

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok alakulását, így többek között rendszeresen látogatásokat tesz különböző hazai gyermekvédelmi intézményekben. Az ombudsmani ellenőrzés több esetben számos működési hiányosságot tárt fel, főként az intézményeknek helyt adó épületek állapotát illetően.

Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére a 2021. évben elindult a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja dr. Tóth Tamás bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár segítő közreműködésével. Ennek keretében 2021-ben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Szombathelyi Erdészeti Zrt. aktív részvételével két gyermekotthont újított fel teljeskörűen.  


 

A gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja 2022-ben is folytatódott, további két gyermekotthon esett át teljes körű felújításon az AJBH, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága, az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársága, a Mecsekerdő Zrt. és a VERGA Zrt. közreműködésével. 2023. október 4-én  a Balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon felújítása indult meg többek között az Ipoly Erdő Zrt. aktív közreműködésével.

2023. október 17-én az alapvető jogok biztosa a Szeged-csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Szent Benedek Lakásotthonába látogatott Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Kothencz János, a Szeged-csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, Farsang Tamás bv. dandártábornok, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese, valamint Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója kíséretében, ahol a látogatás alkalmával Dr. Kozma Ákos az ombudsmani gyermekotthon felújítási program újabb állomását jelentette be.  

Az idei esztendőben a projekt kiegészül a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság állományának önkéntes munkájával. 

Dr. Kozma Ákos ombudsman projektnyitó beszédében köszönetet mondott a programban részt vevő intézmények vezetőinek és munkatársaiknak, továbbá reményét fejezte ki aziránt, hogy a jó gyakorlatnak tekinthető program keretében még számos gyermekotthon teljes körű felújítására sor kerülhet.

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.