A hivatal bemutatása A hivatal bemutatása

A mai műemlék épületet, a pesti palotaépítészet remekművét az Oszvald-család   megrendelésére Feszl Frigyes – Hild József tanítványa –, valamint a vele közös építész-vállalkozást vezető Gerster Károly és Kauser Lipót romantikus stílusban tervezte. Az építkezés 1848 szeptemberében fejeződött be. 1864-ben szállodává alakították át (Frohner, majd Continental). 1872-ben Liszt Ferenc  aki a szemközti Strossberger házban, a mai Nádor utca 23-ban lakott  is részt vett a tiszteletére itt adott hangversenyen, de volt, hogy díszebédre hívta ide a vendégeit. Az első emeleti különteremben Jókai Mór, majd Herczeg Ferenc elnökletével a magyar szépirodalom nemzeti szellemű támogatására létrehozott egyesület, a Petőfi Társaság tartott rendezvényeket. A szállodában randevúzott Ady Endre szerelmével és múzsájával, Lédával.


A Nádor u. 22. 1917 óta irodaházként működik. 32 éven át az Országos Központi Hitelszövetkezet, 1949-től az AGRIMPEX Mezőgazdasági Külkereskedelmi Vállalat székháza volt, 1993-tól az OTP bérelte a 3. és a 4. emeletet. Mai „lakója" (2001 óta) az ombudsman: 2011. december 31-ig az Országgyűlési Biztosok Hivatala, 2012. január 1-től az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az ombudsmani időkben az itt dolgozókon kívül sokáig a rendezvények meghívottai és a panaszaikat személyesen benyújtók láthatták az épület belső részleteit. A 2012. évi Kulturális Örökség Napjain az érdeklődők először indulhattak vezetett látogatáson a korai romantika stílusában épült ház legszebb részei, a rendezvények és kiállítások színhelyeként használt Nagyterem, a Könyvtár, majd a Díszudvar és a Lotz Károly freskóival ékesített Díszterem megtekintésére.A Nádor u. 22. műemlék épületét a Kulturális Örökség Napjain csaknem hétszázan tekintették meg. A földszinti Nagyteremben ebből az alkalomból kiállítás nyílt a ház történetéről és tanulmány is készült az épület létrejöttéről, változó funkcióiról, jelenéről. A kiállítás megnyitóján Prof. Dr. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa ezüst ombudsmani éremmel köszönte meg dr. Saly Noéminek, Budapest-történésznek, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vezető munkatársának azt az értékes kutatói tevékenységet, amellyel hozzájárult az épület múltjának részletes bemutatásához.

Az épület története részletesen