null Ismételten Safarov kiadatásának körülményeiről

Ismételt kérdések Safarov kiadatásának körülményeiről

 

Miután a 15 napos határidőn belül nem kapott érdemi választ a kérdéseire, Szabó Máté alapjogi biztos újra Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult tájékoztatásért és továbbra is kéri a Ramil Safarov kiadatása ügyében keletkezett dokumentumokat is. A biztos ezek alapján kíván dönteni arról, szükségesnek látja-e ombudsmani vizsgálat indítását az ügyben.

Az alapvető jogok biztosa a tevékenységét szabályozó törvénynek megfelelően a kiadatás előkészítéséről, a magyar kormány döntését megalapozó körülményekről, okairól, hátteréről, az azerbajdzsáni kormány esetleges konkrét, írásos garanciájáról, illetve az ügyben a kiadatás óta tett vagy tenni tervezett intézkedésekről várta a miniszter válaszát.

Az ombudsman a tárcavezetőnek írott első levelében felidézte, hogy a hazai jogszabályok értelmében kiadatásra csak akkor kerülhet sor, ha a másik fél biztosítja Magyarországot arról, hogy az elítélt ki fogja tölteni hátra lévő büntetését, ám a katonatiszt Safarov Azerbajdzsánban elnöki kegyelmet és kitüntetést kapott, nemzeti hősként ünneplik.

Az alapvető jogok biztosa a megismételt kérésére 15 napon belül várja a közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszát.