null Az ombudsman alkotmánybírósági indítványa a cukorbetegek inzulin-ellátásával kapcsolatban

Alkotmánybírósági indítvány a cukorbetegek inzulin-ellátása ügyében

AJB-4436/2012

 

Az alapvető jogok biztosa a törzskönyvezett gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról szóló miniszteri rendelet egyes rendelkezéseinek a vizsgálatát kérte az Alkotmánybíróságtól. Szabó Máté ombudsman szerint sértik az egészséghez való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, továbbá formai szempontból sem felelnek meg az Alaptörvénynek a cukorbetegek analóg inzulinhoz jutását szabályozó rendelkezések.

Egy civil szervezet és több magánszemély kérte az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezze a cukorbetegek támogatott gyógyszerhez jutását szabályozó rendelet alkotmányossági felülvizsgálatát. A rendeletben azt kifogásolták, hogy annak előírása szerint a korszerűbb, analóg inzulint egy év után csak akkor támogatja az egészségbiztosítás, ha a megfelelő vércukoranyagcsere-háztartás legalább két mérés alapján fenntartható. Az ombudsmanhoz érkező beadványok tartalma szerint a rendelet mögöttes célja, hogy rábírja a cukorbetegeket az egészségesebb életmód folytatására, és ennek elmulasztását a támogatás megvonásával „szankcionálja".

Az alapvető jogok biztosa szerint a rendelet formai szempontból is alaptörvény-sértő; az egészségbiztosítási törvény a miniszternek csupán arra adott felhatalmazást, hogy a támogatásba való befogadás, valamint a támogatás mértéke megállapításának szempontrendszerét határozza meg, arra már nem, hogy a cukorbetegek kezelését ahhoz kösse, milyen értéket mutatnak a vizsgálati eredmények.

Az ombudsman álláspontja szerint az egészséghez való jogból következően a szabályozásnak mindenki számára biztosítania kell legalább az elvi lehetőséget arra, hogy megfeleljen azoknak a feltételeknek, amelyekkel a támogatott gyógyszer igénybe vehető. Alapjogsérelemhez vezet, hogy ezt az elvi lehetőséget a rendelet nem mindenki számára biztosítja. Indítványában az alapvető jogok biztosa arra is hivatkozott, hogy a rendelet diszkriminatív: a vizsgálati érték, mint támogatási feltétel csak látszólag semleges körülmény, hatását tekintve hátrányosan érinti azokat, akik nem tudják az egészségesebb életmódot választani, vagy az egészséges életmód ellenére a vizsgálati értékük nem csökken a rendeletben meghatározott szint alá.

Az alapvető jogok biztosa mindezek miatt kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a cukorbetegek analóg inzulinhoz való hozzájutását feltételhez kötő rendelet egyes rendelkezéseinek alkotmányellenességét, és azokat semmisítse meg.

A jelentés a /documents/10180/143994/201204436Ai.rtf/9d5e64b4-6114-4031-8403-6e23e69a0a1b oldalon olvasható.