null A miniszter válaszáról a fóti gyermekotthon ügyében

A miniszter válaszáról a fóti gyermekotthoni vizsgálat megállapításai ügyében

AJB 3012/2012.

 

A fóti gyermekotthon vezetője vitatta, a gyámhivatal megerősítette Szabó Máté alapjogi biztos helyszíni vizsgálatának kifogásait, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egyetértett a vizsgálati jelentésben javasolt jogszabály-módosítások szükségességével.

Börtönre emlékeztető viszonyok - szögesdrót a kerítésen, vasrács az ablakokon, büntetésként látogatási tilalom, pedagógiai módszerek helyett a személyi szabadság indokolatlan korlátozása. A fóti speciális gyermekotthonban folytatott vizsgálatát lezáró jelentésében az alapvető jogok biztosa a jogbiztonsághoz, a személyi szabadsághoz, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának sérelmét állapította meg, aminek megszüntetésére felkérte az emberi erőforrások miniszterét, a gyámhivatal vezetőjét és az intézmény igazgatóját. A gyermekotthon vezetője újságinterjúban is vitatta az ombudsman kifogásait.

A Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala az ombudsmani jelentés kézhezvételét követően elvégezte a gyermekotthon fenntartójának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kérésére halasztott éves ellenőrzését. A gyámhivatal a Szabó Máté jelentésében foglaltakat alátámasztva megállapította, hogy a speciális gyermekotthonban sem büntetésből, sem egyéb okból nem korlátozhatnák a gyermekek kapcsolattartását a hozzátartozóikkal. Ennek érvényesítésére már meg is kezdődött a minisztériumi fenntartású intézmények házirendjének felülvizsgálata.

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán egyetértett Szabó Mátéval abban, hogy a gyermekvédelmi intézményeknek nem a minél szigorúbb biztonsági rendszer alkalmazásával, hanem elsősorban pedagógiai módszerekkel kell megakadályozniuk a gondozottak szökését. Az alapvető jogok biztosa pedig osztotta a miniszter álláspontját, hogy a pedagógiai módszerek alkalmazása mellett kiemelt jelentősége van a gyermekek biztonságának, testi épségük megőrzésének. Az ombudsman indokoltnak tartja a kérdés jogi szabályozását, ám azt megelőzően a jogalkotó és a gyermekvédelmi szakemberek párbeszédét javasolja, mert nincs egyöntetű szakmai álláspont arról, hogy szükséges-e rácsok alkalmazása a speciális gyermekotthonok ablakain és az intézményeken belül.

A biztos után a gyámhivatal vizsgálata is feltárta, hogy a fóti speciális gyermekotthonban szakmai munkakörben foglalkoztatottak végzettsége csak részben felel meg a jogszabályi előírásoknak. A fenntartó minisztérium felhívta az intézmény vezetését a személyi feltételek hiányosságainak megszüntetésére. A minisztérium azzal is egyetértett, hogy a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezéseinek – már meg is kezdett – felülvizsgálatával lehet rendezni több problémát, egyúttal pedig módosíttatta a fóti intézmény alapító okiratának vitákat kiváltó részleteit.

Az ombudsman vizsgálati jelentése a /documents/10180/143994/201203012.rtf/93bbd368-44b1-43c8-8bda-c808fec6441c oldalon olvasható.