Az ombudsman az Alkotmánybíróságtól kéri az ásotthalmi önkormányzat alapjogsértő rendeletének megsemmisítését

Sajtóhíradások tudósítottak róla, és magánszemélyek Székely László alapjogi biztosnak küldött beadványai is kifogásolták Ásotthalom Nagyközség Önkormányzatának egy nemrégi rendeletét. A biztos áttekintette a helyi szabályozás kapcsán felmerülő alkotmányossági aggályokat, és az Alkotmánybíróságnál kezdeményezte az érintett rendelkezések megsemmisítését.

"A szomszéd ablaka" címmel tartottak rendezvényt a médiaoktatás és az egyéni felelősségvállalás témájában az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában

2016. december 8-án házigazdaként az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala adott otthont „A szomszéd ablaka" című szakmai rendezvénynek. A találkozót az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kettős szándékkal hívta össze: az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljainak részét képező globális felelősségre nevelésről való eszmecsere és az UNESCO társult iskolák hálózata életre keltése céljából. A programon a Vizuális Világ Alapítvány az általa életre hívott, UNESCO-védnökséget élvező „Te döntesz: kihúzod magad vagy kihúzod magad!" című kiállítást és kreatív, a médiatudatosság fejlesztését célzó oktatási projektjét mutatta be.

Az alapvető jogok biztosa az első- és másodfokú gyámhatóságok túlterheltségéről és az ügyintézési határidők tarthatóságának kérdéséről

Az alapjogi biztos szerint komoly problémát jelent a gyakorlatban, hogy a fővárosban és megyék döntő többségében az első- és másodfokú gyámhatóságok jelentős része létszámhiány miatt nem képes tartani az ügyintézési határidőket, a hatóságok bizonyítottan túlterheltek. Székely László ombudsman az eljárások lefolytatásának akadályai között szabályozási problémákat tárt fel és ismét felhívta a figyelmet a fluktuáció kapcsán a képzések, a továbbképzések, a szupervízió alkalmazásának fontosságára, továbbá az eseti döntéstárak, módszertani levelek szerepére.

Fogjunk össze a talaj és a termőföldeink védelméért!

Egyre fogyatkozó termőföldjeink és talajaink további pusztulásának megakadályozására uniós szintű jogszabály és nemzeti talajvédelmi stratégia megalkotását szorgalmazta Szabó Marcel a jövő nemzedékek szószólója, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége egy konferencián, amelyet az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában rendeztek.