Ombudsmani Esték rendezvénysorozat 14. alkalom

Kezdő dátum:
2017. április 26., 17:00
Vége dátum:
2017. április 26., 20:00
Erőforrások:
Guest

Tisztelt Érdeklődők!

 

Szeretettel meghívjuk Önöket 2017. április 26-án 17.00 órára az Ombudsmani Esték előadássorozat tizennegyedik rendezvényére, ahol a MTA közjogi albizottság elnökének vezetésével egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Természeti erőforrások: A használat közössége és a közösség használata címmel.

 

Természeti erőforrások: A használat közössége és a közösség használata

Közszolgáltatások konfliktusai

Egymással verseng a természeti erőforrások védelme és azoknak a közszolgáltatások révén való kihasználása. A nemzet közös örökségét képező természeti erőforrások alkotmányos védelme mellett a közszolgáltatások hozzáférésének gazdaságossági (díjfizetés) és szociális (szegények hozzáférési) szempontjainak érvényesítése is közérdekvédelem. A köztük lévő összhang megteremtése nélkül hosszú távon egyik érdek sem védhető meg, az érdekharc vesztesei mi leszünk. A jogi szabályozás sokszor olyankor is küzd ezzel a kettősséggel, amikor látszólag a szakmai (a jogászok és/vagy közgazdászok szakmai) racionalitáson belül marad. A közelmúlt példája erre az Általános közigazgatási rendtartásról szóló salátatörvény tervezete, amelyik számos ponton kimondatlanul ütközteti e sajátos közös örökség hosszabb távú védelmi és a rövidebb távú elhasznál(ód)ás szempontjait. És nem feledkezhetünk meg az összhangmegteremtésének örökzöld témájáról sem: az adók és a használati díjak útján való gazdasági ösztönző és fékező rendszerekről.

Az este házigazdája Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, vendége Horváth M. Tamás, az MTA közjogi albizottság elnöke, aki rövid vitaindító gondolatok után vezeti a kötetlen beszélgetést és segíti a fenti téma körbejárását érintve a jogállamiság, a jogbiztonság, az esélyegyenlőség, diszkrimináció tilalma, az egészséges környezethez való jogérvényesítésének lehetőségeit.

Vitaindító gondolatok:

  • Lehet-e fogyasztói érdek a természeti erőforrás-védelem elmulasztása? A közösségek védelme közötti valós és látszat konfliktusok. – Pump Judit (c. egyetemi docens, PPKE JÁK):
  • Öko-adók az EU Bírósága gyakorlatának tükrében – Deák Dániel (egyetemi tanár, BCE GTK)
  • A környezeti adók hatásmechanizmusa, az adók környezeti hatása – Nagy Zoltán (habil. egyetemi docens, ME ÁJK)

 

Helyszín: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 1051 Budapest, Nádor utca 22. Korczak-terem.

 

Részvételi szándéka esetén szíves visszajelzését kérjük 2017. április 25-ig a következő e-mail címen: ombudsmaniestek@ajbh.hu.