Vissza

Online ülésezett az OPCAT NMM mellett működő Civil Konzultációs Testület

Cím
Online ülésezett az OPCAT NMM mellett működő Civil Konzultációs Testület
Részletek

ONLINE ÜLÉSEZETT AZ OPCAT NEMZETI MEGELŐZŐ MECHANIZMUS MELLETT MŰKÖDŐ CIVIL KONZULTÁCIÓS TESTÜLET

 

Dr. Kozma Ákos ombudsman a koronavírus-világjárványra való tekintettel online hívta össze az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatainak ellátását segítő Civil Konzultációs Testületet (CKT), amely 2020. december 10-én és 11-én ülésezett.

Nyitóbeszédében dr. Kozma Ákos kiemelte, hogy bár az idei év a pandémia, illetve annak hatásai miatt mind az országot, mind az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát eddig nem ismert kihívások elé állította, mégis sikerült megvalósítani azt a 2019-es célkitűzést, hogy az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus minél több fogvatartási helyet látogasson meg évente, és hogy a jelentések elkészítése is felgyorsuljon. 2020 folyamán a Hivatal speciális – rövidebb időtartamú, Covid-specifikus – OPCAT-látogatásokat tett, amelyek során az ombudsman 26 helyszínt keresett fel. A látogatócsoport tagjai valamennyi alkalommal megtartották a szigorú járványügyi előírásokat és a megfelelő védőfelszereléseket viselték.
Az ombudsmani beszámolót követően az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársai beszámoltak az OPCAT NMM elmúlt évi tevékenységéről. A konstruktív megbeszélés során a Civil Konzultációs Testület tagjai javaslatokat tettek további fogvatartási helyek meglátogatására, valamint az NMM által vizsgálandó témákra. 
A CKT üléséről emlékeztető készül, amelyet az alapvető jogok biztosa közzétesz a Hivatal honlapján.

 

Kezdő dátum
2020.12.10.
Vég dátum
2020.12.11.
Típus
esemény opcat 2020