Mindenki segítsen, mindenki figyeljen - hidegben, szélben és fagyban egymásra és a rászoruló, kiszolgáltatott emberekre is jobban kell vigyázni

Az alapvető jogok biztosa, Székely László a héten beköszöntő és fokozódó extrém hideg időjárás kapcsán ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy az állam, a társadalom morális és jogi kötelessége a hétköznapokban is segítő kezet nyújtani a kiszolgáltatott, rászoruló embernek. Ilyenkor ugyanis senki nem maradhat fedél, meleg és érdemi segítség nélkül a hidegben. Az ombudsman szerint a téli krízisidőszak most is annak a próbája, hogy működik-e a szolidaritás, azaz oda tudunk-e figyelni azokra az emberekre, akik az utcán vagy lakhatásra alkalmatlan helyen folyamatos veszélyben vannak.

Az ombudsman arra emlékeztet, hogy bár a segítség elsősorban az állam és az önkormányzatok dolga, de a társadalmi közösség tagjai is felelősek egymásért, főként pedig a kiszolgáltatottabb, rászoruló polgártársainkért. Télen, a hideg napokban és éjjeleken életmentő lehet a szolidaritás, az emberség, különösen pedig az idősekre, betegekre, a másik emberre való odafigyelés és a segítség. A veszélyben lévő hajléktalan emberek mentése érdekében a biztos a Menhely Alapítvány Regionális Diszpécser Szolgálatának értesítését javasolja a 061-338-4186 telefonszámon, ami 24 órában elérhető. Aki veszélyben lévő embert lát ilyen időben, az ne féljen odalépni, kérdezni, ha kell, akkor segítséget kérni, telefonálni: életet menthet vele. A biztos kiemelte: közös ügyünk a megelőzés, hogy Magyarországon idén tragédiák ne kísérjék a téli hideget.

A biztos megjegyzi, hogy a hidegben az utcán élő hajléktalanok mellett azokra az emberekre is figyelni kell, akik lakhatása látszólag megoldott, de a fűtetlen otthonukban egyedül komolyabb veszélynek vannak kitéve, ráadásul sokan maguktól nem is mernek, tudnak segítséget kérni. Székely László ezért mindenkitől aktív segítséget kér: az eddigieknél jobban figyeljenek a környezetükben élőkre, a veszélyeztetett, tudottan magányos idősekre, betegekre és az utcára szorult hajléktalanokra is. Az ombudsman javasolja, hogy az állami és önkormányzati szervek fordítsanak még több figyelmet a jelzőrendszer működésére, szükség esetén pedig hozzanak létre figyelőszolgálatot. Az állam életvédelmi kötelezettségének teljesítése érdekében, az állam és az önkormányzatok használjanak fel valamennyi, rendelkezésükre álló eszközt és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel és a civil szervezetekkel.

Az alapjogi biztos munkatársai – az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan – a tél folyamán, januárban és februárban ismét a helyszíneken személyesen mérik majd fel a fővárosi hajléktalan-ellátó rendszer működését, és a tapasztalatokról ismét átfogó jelentésben számol majd be a biztos. Az ombudsman idén is nyomon kívánja követni, hogy a korábbi években tett ajánlásai nyomán meghozott intézkedések milyen eredményeket hoztak a hajléktalan-ellátás gyakorlatában.