A jövő nemzedékek szószólója és vízügyi szakmai szervezetek egyeztetése a felszín alatti vizek védelméről

A jövő nemzedékek szószólója a vízügyi szakmai szervezetekkel egyetértésben korábban már aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Kormány előzetes társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely engedély és bejelentés nélkül tenné lehetővé akár 80 méter mélységű háztartási célú kutak létesítését. Ez a felszín alatti vizekkel való fenntartható gazdálkodást és az ivóvízellátás biztonságát közvetlenül veszélyezteti, a hatékony állami védelmet megakadályozhatja. A Szószóló felhívása itt olvasható.

2017. szeptember 12-én a Szószóló szakmai egyeztetésre hívta azokat a vízügyi szakmai szervezeteket, amelyek a felszín alatti vizek védelmében kiadott elvi állásfoglalás megírásához véleményük megfogalmazásával hozzájárultak. A megbeszélésen részt vett Lénárt László a Felszín Alatti Vizekért Alapítvány elnöke, aki a Magyar Mérnöki Kamara elnökségi tagja Reich Gyula mellett a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) delegáltja is volt, Rózsa Attila a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke valamint  Szongoth Gábor  titkár, Tahy Ágnes elnök és Dr. Székely Ferenc c. egyetemi tanár a Hidrogeológusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Nemzeti Tagozata (IAH MNT) nevében. A szervezetek képviselői megerősítették, nem értenek egyet azzal, hogy akár 80 méter mélységű kutakat is engedély és bejelentés nélkül lehessen létesíteni.

A megbeszélésen résztvevők szerint a kutak létesítésével kapcsolatos szabályozás módosításra szorul, azonban csak olyan megoldás fogadható el, amely biztosítja a felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelmét és megőrzését a jövő nemzedékek számára.